Ontwerp belevingsgerichte zorgtuin

Veilig en ontspannen, lopen, dwalen,  tuinieren, zitten, praten en spelen

De zorg tuin als sluitpost van de begroting en niet een onderdeel van de zorgvisie
Nu is de tuin vooral een last, het onderhoud, het gevaar dat bewoners zich bezeren, de mogelijkheid dat bewoners weglopen van het terrein en de uitstraling die niet meer van deze tijd is. Je weet dat het anders kan, je gunt het de bewoners en het personeel, een fijne buitenruimte, onmisbaar bij het wonen.

Een tuin als thuis, zonder drempels je vrij voelen
De wereld van de bewoner in een zorggebouw is kleiner dan de onze. Je wilt dat de bewoners zich vrij kunnen bewegen, zowel binnen als buiten. En dat het veilig is en dat je overzicht houdt. In aanraking komen met de natuurlijke elementen prikkelt de zintuigen en verlaagt het stressniveau (Evidence Based).

Wij maken het ontwerp voor jullie zorgtuin

Je weet dat jullie buitenruimte veel beter kan worden

maar hoe, wij helpen je

 

Wat kun je verwachten

Een ontwerp van een goede zorg tuin kan alleen tot stand komen in nauwe samenwerking met de zorgorganisatie zelf, met jullie dus. Daarom wordt er bij voorkeur een werkgroep samengesteld die de visie van de zorg op het thema buiten zal vertalen in wensen. De wensen kunnen vervolgens verbeeld worden met een moodboard. Zo kunnen ontwerpvoorstellen steeds getoetst worden aan de wensen en aan de beelden van het moodboard. Als professional met de nodige ervaring met zorg tuinen, zal ik de leiding nemen in dit proces om ervoor te zorgen dat jullie dromen in het ontwerp komen, maar ook om er voor te waken dat we geen luchtkasteel bouwen, het moet ook gerealiseerd kunnen worden binnen het beschikbare budget.

Het ontwerp van een zorg tuin is gedeeltelijk afhankelijk van de categorie bewoners, ouderen met dementie, ouderen met somatische problemen, GGZ bewoners, VG bewoners jong en /of oud, slechtziende bewoners of mensen die begeleid wonen. In elke zorg tuin is het belangrijk dat alle zintuigen geprikkeld worden zodat de bewoner even weg is uit zijn dagelijkse woonomgeving binnen. De zorg tuin moet ook verleiden en je uitnodigen om naar buiten te gaan. Samen met jullie wordt het ontwerp gemaakt en worden tekeningen in 2D en 3D gemaakt. Ook wordt natuurlijk nagedacht over de beplanting, die niet alleen een sierwaarde heeft maar ook eetbaar kan zijn, denk aan fruitbomen en bessenstruiken, giftige planten (dat zijn er veel) moeten juist niet toegepast worden. Het ontwerp met beplantingsplan en verlichtingsplan kan de basis zijn om uitvoerende partijen uit te nodigen om een prijsaanbieding te maken. Ook in dit traject kan ik adviseren.


Ontwerp belevingsgerichte zorg tuin

Tevreden klanten

“Voor mijn rol als projectleider Vastgoed is het van belang dat de vele gebruikers van de buitenruimtes hieraan plezier en beleving ervaren. Vandaar is de planvorming via een werkgroep verlopen waarin vele meningen en ideeën ontstaan. Een tuinontwerper met kennis op het gebied van tuinen en begeleiding binnen de werkgroep is noodzakelijk. Locus Flevum heeft hierin een goede en belangrijke rol vervuld.

Ik zie als voornaamste resultaat dat bereikt is met het tuinontwerp, dat de plannen en verwachtingen ook in de praktijk uitkomen en ervaren worden. Vooral door het enthousiasme en de vakkennis van Jikke om een belevingstuin te maken heeft geleid tot een goed resultaat.”

– Arthur Lampe
Projectmanager Ipse De Bruggen

Bel of mail me!

Dan hebben we het over hoe ik jou kan helpen om een prachtige tuin te krijgen.

Heb je een vraag?